יום שבת, 28 באפריל 2012



האי ברחוב הציפרים/אורי אור לב




                                        כריכת הספר
עלילה:

בספר מסופר על ילד בשם אלכס. אלכס הוא ילד יהודי פולני ,שחייו השתנו מחיים רגילים וחופשיים לחיים בגיטו. אלכס חי עם אביו ואיש זקן נוסף. בהמשך הסיפור הילד מאבד את אביו והאיש הזקן . אלכס מנסה לשרוד בלעדיהם ומצליח. בנוסף הוא פוגש ילדה ומתאהב בה. הם מאותתים אחד לשני ונפגשים  בסתר . בסוף הספר הילד מוצא את אביו ואת האיש הזקן ומספר להם את מה שעבר עליו, האב והבן נרגשים מהמפגש המקרי.


דמויות:
  • אלכס-ילד פולני יהודי שנמצא בשואה.
  • ברוך-האיש הזקן, חברו של אביו של אלכס.
  • הנאצים (גרמנים)-אנשים רעים ,שרוצים להשמיד את היהודים.
  • שלג-האוגר של אלכס(חיית המחמד של אלכס).
                                                          הסופר אורי אורלב


קורות חייו של אורי אורלב:
אורי אורלב (נולד ב-24 בפברואר 1931) הוא סופר וגם מתרגם ישראלי.
אורלב נולד בוורשה שבפולין, בשם יז'י הנריק אורלובסקי (Jerzy Henryk Orlowski). במלחמת העולם השנייה נשלח אביו לחזית, ואורלב חי עם אמו ואחיו הצעיר בגטו ורשה. אמו נרצחה בגטו, והילדים נשלחו למחנה הריכוז ברגן-בלזן. הוא הגיע לארץ לאחר המלחמה עם אחיו, ואומץ על ידי קיבוץ גניגר. אביו אותר ועלה לארץ בשנת 1954.
אורלב כותב בעיקר ספרות ילדים ונוער, ועוסק גם בתרגום מפולנית לעברית. תרגם בין היתר את קוו ודיס מאת הספר הפולני הנריק סנקביץ', זוכה פרס נובל לספרות. אורלב זכה בפרס אנדרסן לספרות ילדים ונוער (1996), ובפרס זאב לספרות ילדים ונוער (תשל"ח, 1978) עבור ספרו "חיית החושך". הידועים שבספריו עוסקים בילדותו בשואה ("האי ברחוב הציפורים") או בשנותיו הראשונות בארץ ("רחוקי משפחה"), ומציגים את הדברים מנקודת מבט נגישה לילדים ולנוער.
אורלב מספר כי בזכות אמנותו עלה בידו לכתוב את ספריו בגיל צעיר בלי להינזק מכך. הוא כתב את הדברים כסופר-אמן היוצר מתוך ריחוק מסוים מהדמויות ובחשיפה לא מלאה. לדבריו, עד היום הוא מסוגל להסתכל על השואה בעיני ילד בלבד, וכל ראייה אחרת היא מסוכנת עבורו.


 מידע על הסופר: אורי אורלב פירסם שלושים ספרים לגילאים שונים. ספריו תורגמו לשפות רבות וזכו בפרסים רבים בארץ ובארצות אחרות, הוא הסופר הישראלי הראשון שזכה לקבל פרס אנדרסן הבינלאומי (לשנת 1996)









תקציר: כמו רובינזון כרוזו על האי, באומץ רב ובתושיה מסתדר ילד יהודי, בבית הרוס, ברובע רפאים בגיטו. הרובע פונה מדייריו, שהשאירו בו כמעט את כל רכושם. הבית הרוס נמצא ליד חומת הגבול,ומבעד לפתח האוורור שבפינת המסתור שלו יכול אלכס לצפות בנעשה ברובע הפולני. עליו להמתין בין ההריסות לאבא שהבטיח לחזור כעבור ארבעה ימים,אך הימים הופכים לשבועות והשבועות לחודשים, ובהם מאורעות רבים והפתעות בלי סוף.

המלצה:
אני ממליץ על הספר "האי ברחוב הציפרים" כי הוא מרגש, מרתק ומהנה לקרוא את הספר. הוא מאפשר לנו הצצה על החיים של היהודים בגטו, בשואה מנקודת מבטו של ילד פולני יהודי. 
"האי ברחוב הציפורים "הוא ספר מאת אורי אור לב. המתאר את חייו של ילד בגיטו ,בפולין בזמן מלחמת העולם השנייה. מההוצאה לאור נמסר כי בשפה מדויקת ומאופקת, מגובה עיניו של ילד, כותב אורי אורלב את סיפור הישרדות מופלא. היישר מתוך לבו הפועם של אלכס, מתאר אורלב כיצד ילד אחד לבדו מגייס את כל כוחות הנפש כדי למצוא אוכל, מיטה, מקלט וגם חברה בדמותו של עכבר לבן ונאמן. ממקום מחבואו רואה אלכס עולם אלים וחסר היגיון, עולם שהשתגע, עולם שחרב, והוא ממשיך בחוכמה ובאומץ במלאכת ההישארות בחיים. עלילת "האי ברחוב הציפורים" מתרחשת אף היא – כמרבית ספריו של אורלב – בתקופת השואה. הספר מגולל את סיפורו של אלכס, אשר נגד כל הסיכויים מתחמק מהסלקציה, וכמו שהורו לו אביו וחברו, הוא מתחבא בבית מספר 78 ברחוב הציפורים. זהו בית הרוס, כמו בתים רבים בגטו המפונה, ושם, בין קירותיו הנוטים ליפול, במעברים הסודיים בין הדירות והקומות, אלכס מתחבא. ימים הופכים לשבועות ושבועות הופכים לחודשים אבל אבא אמר שיחזור ואלכס מחכה לו.

תמצות לספר



 האירועי בסיפור מתרחשים בתקופת מלחמת העולם השנייה , בעת רדיפת היהודים על ידי -הנאצים.
גיבור הסיפור הינו אלכס , בן ה-12 המתגורר עם אביו בגטו ג' בתנאי הישרדות קשים. אימו של אלכס נעדרת מאז שיצאה לבקר את חברי תנועתה בגטו א'.
 במשך היום אלכס היה מתחבא בעליית הגג אך מעת לעת אביו היה מחביאו למטה בבונקר אשר שם אירח לו חברה עכבר לבן, שאלכס נתן לו את השם שלג.
באחד הימים אספו הגרמנים את תושבי הגטו לשם מיון על בסיס מי ישלח למחנות עבודה ומי לא. בעת המיון אביו של אלכס מוסר לאלכס רובה ,אשר בתחילת הסיפור הסופר נותן לנו רמז מתרים, שבו מסביר הסופר שאלכס למד להשתמש בנשק ולתחזקו. ולאחר מכאן מזרזים אותו אביו וברוך הזקן שהיה ידיד טוב של אלכס, לברוח לעבר הבית ההרוס שמספרו 78 לשם הוא נכנס דרך פתח צר מאד שהתאים לממדי גופו הקטנים. הבית ההרוס ממוקם ברחוב הציפורים שע"פ שמו ניתן להבין שברחוב ישנן ציפורים רבות. הבית ההרוס בנוי משתי קומות , כאשר לקומה השנייה הגישה הייתה בלתי אפשרית מאחר ולא היה גרם מדרגות שהוביל אליה . לאחר מספר ימים יצא אלכס ממחבואו לחפש מזון עקב מחסור במזון. אלכס הסתובב בגטו השומם בחיפוש מזון שאותו מצא במפגשים עם משפחות אשר אף הם הסתתרו במבנים בתוך הגטו. באחד ממפגשים אלו פוגש אלכס את מרתה ביתם הקטנה של אחת המשפחות המתגוררת בגטו. מכיוון שלא הייתה גישה לקומה השנייה בבית ההרוס החליט אלכס כי בטוח יותר להימצא שם, לשם כך נזקק לחבלים שאותם היה ניתן להשיג בבית החרושת לחבלים . בדרכו לשם ראה אלכס כי חייה של מרתה נתונים בסכנת , עקב איום של גברתן האוחז בידה.אלכס שלף את אקדחו של אביו וירה לכיוון הגברתן, כתוצאה מהירי הגברתן עוזב את ידה של מרתה והחל במנוסה מהמקום. כעת מבין אלכס את המשמעות של האחיזה באקדח ותוצאות פעולתו אשר אפשרה לו להציל את חייה של מרתה. אלכס טיפס אל הקומה השנייה בעזרת סולם החבלים שהביא מבית החרושת ושם הוא מבלה תקופת זמן ארוכה.
 לאחר שהות של מספר חודשים שומע אלכס רעשים מן הרחוב, ומגלה כי אלו מורדים יהודים הנמצאים בגטו. תוך כדי ההתרחשות יוצא אלכס החוצה ורואה חייל גרמני מאיים על שניים מן המורדים. אלכס מכוון את אקדחו לעבר החייל הגרמני ויורה , הכדור פוגע בחייל והורג אותו ובכך מציל את שני המורדים. פרדי, אחד מהמורדים עוזב את מקום המסתור , בעוד שהנריק חברו הפצוע נשאר עם אלכס בבית ההרוס.
הנריק מגלה לאלכס על מקום בו יוכל לצאת אל הרחוב הפולני מחוץ לגטו שאותו אלכס היה רואה דרך פתח האוורור שנמצא בבית ההרוס. הנריק נותן לו כסף למצרכים ומזון. אלכס יוצא אל הרחוב הפולני בכדי לקנות מזון ומצרכים. לאחר שסיים את קניית המצרכים פוגש בנערה אותה היה רואה דרך פתח האוורור כאשר היה מביט אל הרחוב הפולני. אלכס פותח בשיחה ומגלה ששמה סטשיה, אלכס מגלה רגשות חיבה כלפי הנערה הוא מציג עצמו כחדש בסביבה. לאחר מכאן אלכס חושף את היותו יהוד בפני סטשיה והיא בתגובה חושפת את זהותה כיהודיה. אלכס מבקש ממנה לפגושה שוב בפארק והיא נענית בחיוב.
לאחר מספר ימים הנריק עוזב את מקום המסתור ואלכס נשאר שוב לבדו בקומה השנייה בבית ההרוס. לאחר כשבוע מפגישתם הראשונה נפגשים אלכס וסטשיה בפארק. אלכס שם לב שבמהלך פגישתם ישנם עניים העוקבות אחריהם,זהו ינק ילד פולני בעל דעות אנטישמיות,לאחר שאלכס ליווה את סטשיה  לביתה, ינק שואל אותו היכן הוא גר אלכס מתחמק משאלה זו ומנסה להיחלץ ממעקבו של ינק. לאחר שאינו מצליח מכה אלכס את ינק בפניו ובורח למקום מסתורו, וכתוצאה מכך מבין אלכס כי לא יכול לצאת יותר ממסתורו. ומעכשיו הקשר היחיד שהיה לו עם סטשיה הוא באמצעות שפת הסימנים. אך גם תקשורת זו נפסקת לאחר תקופה קצרה, מאחר וברחוב עוברים פקחים רבים. ובכך יוצאת סטשיה מחייו של אלכס. לאחר מספר ימים אלכס שומע כי אנשים עולים אל החלון בקומה השנייה של הבית ההרוס. אלכס פונה אל עבר אחד מפינות המסתור בבית ההרוס ומסתתר שם. שני גברים נכנסים אל הבית, אלכס לפתע מזהה קול מוכר ממקום מסתורו, זהו קולו של אביו ואיתו ברוך,  אלכס רץ אל אביו לפגישתם המאוחדת.




מגישים:ניצן דלומי,  
             תמיר גראוס
             ואיתמר כהן.

כיתה: ה4'.
בבליוגרפיה: ויקיפדיה והספר האי ברחוב הציפרים




בהוצאת: כתר

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה